Wat is een omvormer en waarom heb ik die nodig?

Een omvormer, ook wel bekend als een invertor, is een essentieel onderdeel van een zonnepanelensysteem. Het speelt een cruciale rol bij het omzetten van de gelijkstroom (DC) die door zonnepanelen wordt geproduceerd in wisselstroom (AC) die compatibel is met het elektriciteitsnet en bruikbaar is in huishoudelijke apparaten.

Werking van een omvormer

Zonnepanelen genereren gelijkstroom als gevolg van het fotovoltaïsche effect. Deze gelijkstroom kan niet rechtstreeks worden gebruikt in huishoudelijke apparaten die werken op wisselstroom. Daar komt de omvormer om de hoek kijken. De omvormer neemt de gelijkstroom van de zonnepanelen en zet deze om in wisselstroom.

Functie van een omvormer

De belangrijkste functie van een omvormer is ervoor te zorgen dat de opgewekte zonne-energie kan worden gebruikt in jouw huishouden of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Zonder een omvormer zou de energie die door de zonnepanelen wordt geproduceerd niet kunnen worden benut.

Soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en toepassingen. De meest voorkomende typen omvormers zijn:

Stringomvormer: Deze omvormers worden meestal gebruikt in systemen met een reeks zonnepanelen die met elkaar zijn verbonden. Ze zetten de gelijkstroom van de hele reeks om in wisselstroom.

Micro-omvormer: In plaats van één omvormer voor meerdere panelen, heeft elke zonnepaneel een eigen micro-omvormer. Dit zorgt voor een hogere energieopbrengst, omdat elk paneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd.

Power optimizers: Power optimizers worden gebruikt in combinatie met stringomvormers. Ze optimaliseren de energieproductie van elk zonnepaneel en verminderen het verlies als gevolg van schaduw of andere belemmeringen.

Waarom heb ik een omvormer nodig?

Een omvormer is nodig om de gelijkstroom die door zonnepanelen wordt geproduceerd om te zetten in bruikbare wisselstroom. Zonder een omvormer zou de opgewekte energie niet kunnen worden gebruikt in jouw huishouden. Een goed functionerende omvormer is essentieel voor de efficiëntie en betrouwbaarheid van jouw zonnepanelensysteem.

Het is belangrijk om een kwalitatief hoogwaardige omvormer te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en het vermogen van jouw zonnepanelen. Een professionele installateur kan je helpen bij het selecteren en installeren van de juiste omvormer voor jouw systeem.

Met de juiste omvormer kun je optimaal profiteren van de zonne-energie die jouw zonnepanelen genereren en bijdragen aan een duurzamere energievoorziening.

Lees meer blog’s

Verschillende soorten zonnepanelen

Verschillende soorten zonnepanelen

Welkom bij ons uitgebreide artikel over de verschillende soorten zonnepanelen. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om te begrijpen welke opties er beschikbaar zijn en hoe ze verschillen in termen van prestaties, efficiëntie en toepassingen. In dit artikel zullen we een gedetailleerd overzicht geven van de verschillende typen zonnepanelen, hun voor- en nadelen, en waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste type voor jouw specifieke behoeften.

read more
De levensduur van zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen worden beschouwd als een duurzame en betrouwbare manier om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Maar hoe lang gaan zonnepanelen eigenlijk mee? In dit artikel zullen we de levensduur van zonnepanelen bespreken en factoren die van invloed kunnen zijn op hun duurzaamheid.

read more
Overtollige energie van zonnepanelen

Overtollige energie van zonnepanelen

Met de groeiende populariteit van zonnepanelen en hernieuwbare energiebronnen, vragen veel mensen zich af wat er gebeurt met de overtollige energie die hun zonnepanelen produceren. In dit artikel zullen we dit onderwerp uitgebreid behandelen en alle aspecten ervan belichten.

read more
Verschillende soorten zonnepanelen

Verschillende soorten zonnepanelen

Welkom bij ons uitgebreide artikel over de verschillende soorten zonnepanelen. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om te begrijpen welke opties er beschikbaar zijn en hoe ze verschillen in termen van prestaties, efficiëntie en toepassingen. In dit artikel zullen we een gedetailleerd overzicht geven van de verschillende typen zonnepanelen, hun voor- en nadelen, en waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste type voor jouw specifieke behoeften.

read more